נדב איבגי

מתכנת, מייסד Bitrated, בן 26

נדב איבגי נחשף לעולם הביטקוין כבר ב-2012: מהר מאוד הוא הבין שחלק בלתי נפרד ממה שקורה בעולם הבלוקצ'יין הוא הונאות, וכך הגיע הרעיון לבנות פלטפורמה שתהווה מערכת אמון עבור אותן עסקאות. "ראיתי שיש בפרוטוקול של ביטקוין אפשרויות לתשלומים חכמים, אבל זה לא היה מנוסח טוב", מסביר איבגי. "האפשרות היתה קיימת ברמה הטכנית, אבל אין הנגשה, אין אפשרות פרקטית".

התובנה הזאת הובילה להקמת Bitrated, פלטפורמה שנועדה לפתור את בעיית ההונאות. ביטרייטד מספקת הגנת צרכן לשימוש בביטקוין כאמצעי תשלום לרכישת מוצרים ושירותים (בדומה להגנת צרכן שפייפל או ויזה מספקים) ומערכת רייטינג שעוזרת לאמוד את המוניטין של משתתפים אחרים במערכת. מעבר לפעילות ב-Bitrated, איבגי מעורב בשגרירות הביטקוין הישראלית, המונה מאות אנשים.

איבגי עוסק בתכנות כבר מגיל תשע. בגיל 14 התחיל לעבוד כפרילנסר בפיתוח תוכנה ובגיל 16 עזב את בית הספר והתחיל לעבוד במגנט, חברה לפיתוח כלים ותוכנות באינטרנט. את Bitrated העלה לאוויר בסוף 2013 וב-2014 גייס 200 אלף שקל. הוא לא רואה את Bitrated כסטארט-אפ, אלא כעסק, והוא עובד עליו בכוחות עצמו. כיום מטפלת הפלטפורמה בנפח תשלומים של ביטקוין בשווי של כ-250 אלף דולר בחודש. יותר מ-20 אלף לקוחות כבר השתמשו בפלטפורמה ומאות משתמשים בה על בסיס קבוע.

"פיתחתי מנגנון שמאפשר לקונים ולמוכרים למנות צד שלישי, שאותו הם מגדירים כאמין לעסקה שלהם, מעין בורר", מסביר איבגי. "לאותו בורר ניתנת היכולת לקבל את ההכרעה בין הקונה למוכר במידה שאין הסכמה ביניהם".

הפלטפורמה מזכירה חשבון נאמנות, אבל הצד השלישי לא מחזיק בכסף והוא גם לא יכול לקחת לעצמו את הכסף. בזמן הבוררות הכסף מוקפא, וכדי לשחרר אותו צריכה להיות הסכמה של שניים משלושת הצדדים – הקונה, המוכר והבורר. הבוררים הם בדרך כלל אנשים מוכרים בקהילת הביטקוין, כאלה שצברו כבר אמון ומוניטין בקרב המשתמשים. הבוררים גם מקבלים כסף מעמלות, על בסיס המוצר שעליו מתקיימת הבוררות. התקשורת עצמה מתרחשת בין הצדדים ולא בתוך המערכת עצמה.

אף שעיקר המטרה של ביטקוין היא עסקאות ישירות, איבגי לא רואה את מערכת Bitrated ככזו הפוגעת בעיקרון הזה. "היופי בביטקוין זה שלא קיימים מוקדי כוח", הוא אומר. "עם זאת, יש מקרים שבהם נדרשים מתווכים. זה לא צריך להיות שם תמיד, זה וולונטרי. המעורבות שלי בביטקוין מונעת מאידיאולוגיה. זה משהו שקצת מתפספס בציבור הרחב, אבל יש לזה כוח חיובי בעולם, זה עוזר להגדיר מחדש את מערכת יחסי הכוחות בינינו לבין הממשלה, התאגידים, הבנקים. הביטקוין יוצר אלטרנטיבה אמיתית".